Friday, 20 April 2012

Cara Ganti Password P1 atau Ganti WEP ke WPA

اسلام عليكم.....!!

boring tak tau nak posting apa... huuuuffff......!!
eloklah saya posting pasal Cara Tukar Passwor WiFi P1 WiMax sekali dengan cara ganti key WEP ke WPA/PSK!
  ini saja saya posting biar saya selalu ingat cara dia, kalau anda tak suka dengan posting ini atau anda anggap sudah basi...... elok anda tutup mulut ja... hoho....!!
ok lah.. ada beberapa cara kalu nak tukar dia punya password, ikutilah cara-cara di bawah ini;

1. pastikan anda buka internet dengan line WiFi p1 yang hendak anda tukar dia punya password atau guna
    kabel boleh juga, janji buka internet dengan dia punya line
2. pergi ke p1 wimax setup page atau klik url ini http://10.1.1.254/ 
    lepas tu akan terbuka window baru macam gambar ini:



3. masukan usernama & kata laluan nya, username admin dan pass nya admin123
4. setelah anda berjaya masuk ke dia punya web, akan dipaparkar macam ini:



5. klik pada "networking" lepas tu akan nampak macam ini;



6. klik pada "Next" dan akan dipaparkan seperti ini:



7. kalau anda nak ubah nama WiFi anda, ubah pada "SSID"
8. untuk ubah security nya daripada WEP ke WPA atau WPA2-PSK atau lainnya agar tidak mudah di curi
    orang, klik pada Security Mode" dan pilih di antara WPA atau WPA2 atau yang mana satu yang anda nak
9. Kalau tadi anda pilih WPA2-PSK, pada "Auth Mode" anda pilih "WPA2PSK"
10. lepas tu anda ubahlah dia punya password pada kotak di sebalah text "WPAPSK"
      bukan macam pada gambar atas no 7, kerana itu untuk yang security nya dia guna WEP,
11. lepas anda set password, klik pada "Apply"
12. kalau berjaya, dia akan di paparkan seperti gambar yang di atas sekali
13. off-kan WiFi anda beberapa saat, lepas tu on-kan balik, Isya Allah WiFi anda akan menjadi
      macam yang anda nak
14. kalau terdapat kekurangan dari tips ini, mohon maaf!

Enter your email address:

Author-rights® by: QH

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
notifikasi
close